Szukasz kursu specjalistycznego z BHP, SEP lub kursu na wózki widłowe? Kurs edukacyjny!

kiszonki

Coraz częściej w zimowej dawce pokarmowej dla bydła mlecznego siano zastępuje się kiszonkami. Siano suszone na słońcu stanowi specyficzną paszę o wartości dietetycznej i w okresie zimy jest dla bydła głównym naturalnym źródłem witaminy D2. Charakterystyczne cechy siana (struktura fizyczna, zawartość witaminy D2) mają również kiszonki z roślin podsuszonych do 30—50% s.m. Fakt ten umożliwia przy ich stosowaniu całkowite wyeliminowanie siana z dawki pokarmowej. Przy podawaniu krowom kiszonek z roślin przewiędniętych istnieje możliwość zmniejszenia dawki siana do 2—3 kg dziennie. Natomiast dodatek siana jest zawsze celowy przy skarmianiu kiszonek z roślin świeżych, o zawartości suchej masy niższej niż 25%. Kiszonki z roślin podsuszonych mogą być podstawową paszą przy stosowaniu tzw. monodiety. W okresie zimy stanowią one główną paszę, natomiast w okresie letnim tylko dodatkową pozycję, uzupełnianą zielonkami. W niektórych fermach bydła kiszonki z zielonek podsuszonych skarmia się jako jedyną paszę objętościową, podawaną przez cały rok ad libitum lub normowaną.

Podobne Artykuły

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.